Er det nok være glad i dyr?
Hva kreves egentlig?
Fra tidlige barndomsår så har jeg alltid vært opptatt av dyrene rundt meg. Det var særlig hunder og hester jeg erfaring med, fordi jeg tilbrakte noen somrer på rideleir. Vi hadde hunder fra før jeg ble født, og jeg har alltid hatt en hund, eller flere, rundt meg. Etterhvert som jeg vokste opp så lærte jeg mer om oppgavene og ansvaret ved å ha hunder.
Inspirasjon og motivasjon
Jeg ønsket tidlig å bli veterinær, og jeg var alltid fascinert av mangfoldet av typer hunder. På mine runder meg den lokale veterinæren fikk jeg se litt mer hva en veterinær gjør. De gir omsorg og hjelp til smådyr som hunder, katter og gnagere. Velger du å jobbe med stor dyr, så er det mer gårds dyr som hest, ku, sau og så videre som er ditt område. I mindre tettbygde strøk er behovene for store dyr selvfølgelig mer ønsket. En by veterinær tar mer hånd om de mindre dyre pasientene. Din jobb er å behandle dem som er syke, og forebygge for eksempel ved smitte og andre situasjoner. Jobber du med større dyr er det også som forebygging innenfor matområdet.
Hvorfor Mattilsynet
Praksistid, eller tid som intern student er en flott læringsprosess for å få et større bilde av en veterinærs arbeidsdag. Du jobber med kontroll av mat produksjon, og med omsetting av næringsmidler. Du tilbringer mye tid med å jobbe for dyrenes velferd, samt for helsen deres. Det er litt er kontorjobb, men godt iblandet faktisk jobbing direkte med dyrene også.
Personlige egenskaper
Det første en bør tenke på med denne jobben er at en er glad i dyr. Samtidig er viktig at du har omsorg for dyr, og at du ønsker å lære om dem. Du trener å lære hva du kan gjøre for dem, og hjelpe dem på best mulig vis. Lærdom om levende og syke dyr, dets patologi, og sykdomshistorie inngår. Det dekkes for perioder i fjøs, på fiskeoppdrettsanlegg og praksis og kunnskap for smådyr. «Små» inkluderer pattedyr, fugl og fisk. Du vil få basis kunnskap, og kjennskap til de små og også til stor-, og småfe, katter, hunder, fjørfe samt andre. Du har og muligheten til å velge litt mer spesiell kunnskap om særskilte emner du er opptatt av.
Viktigere enn all boklæring
Som dyrlege er det mye kunnskap, og erfaring som hjelper deg på veien til å bli en veterinær. Det viktigste, og helt øverst på listen er din evne til å kommunisere. Dine klienter har ofte frykt, og sterke følelser når de bringer sitt kjæledyr til deg. Du må ha evnen til å kommunisere og være der for dem. All kunnskap i verden vil ikke hjelpe deg dersom du ikke vet å være sympatetisk og medfølende med dem. De ønsker å vite hva som skjer, og hvorfor det skjer. Uansett hva som er galt med deres kjæledyr.
For de fleste regnes hunden og katten som deres lille «Pels baby», og det er viktig ivareta deres tillit til deg, for omsorgen du er blitt tiltrodd.